Meny

Katarina-Rydell, konsultchef på Invici

Anlita en ekonomikonsult – 4 tips

| Kategori: Konsult, Ledarskap | Taggar:

I en allt mer föränderlig värld och arbetsmiljö är det allt fler företag som inser fördelarna med att anlita en ekonomikonsult för att snabbt  stötta upp verksamheten.

Anledningarna till att ta hjälp av en konsult är många och varierar från tillfällig hög arbetsbelastning, till fusion, systemimplementation, förvärv, föräldraledighet, sjukdom, börsnotering, bemanningsutmaningar, processkartläggning, omstrukturering, omorganisation eller projekt.

En konsult kan även komma in med nya ögon och se på verksamheten från en annan vinkel, vilket kan leda till värdefulla insikter och förbättringar. Ibland kan konsultuppdraget var kort men oftast längre.

När du överväger att anlita en ekonomikonsult finns det några saker att tänka på.

4 tips till dig som ska anlita en ekonomikonsult

  • Var transparent i den information du ger om rollen och företaget samt anledningen till varför du vill ta in en konsult. Detta ökar sannolikheten att hitta den bäst lämpade personen för uppdraget.
  • Dra nytta av konsultens erfarenhet, kompetens och nya perspektiv på verksamheten. En konsult kan hjälpa till att lösa problem och ta fram innovativa lösningar som kan öka effektiviteten och lönsamheten i företaget.
  • Viktigt att du är snabb i din återkoppling för att undvika att tappa en den potentiell guldkonsult. Kom ihåg att det är en tvåvägsprocess och att du själv också måste sälja in dig och ditt företag för att attrahera den bästa konsulterna.
  • Tänk till när det uppstår en vakans och du ska ta in en ekonomikonsult. Den kanske inte behöver ersättas med exakt samma kompetens som ni precis har tappat. Det kan vara ett bra tillfälle att se över och tänka nytt.

När du väljer konsultbolag och konsult är det viktigt att se till att processen och konsulten är kvalitetssäkrad. Det kan vara en akut situation där du behöver en konsult snabbt, men kvalitetssäkring är avgörande för att få ut det bästa av uppdraget.

Hos oss på Invici träffar vi alla konsulter personligen och genomför dagligen intervjuer för att säkerställa kvalitet, kompetens och tillgänglighet. Vi tar också minst två referenser och gör en grundlig bakgrundskontroll. För att komplettera bilden av konsulten och lära känna personen bakom CV:t, genomförs även kapacitetstester.

Många av våra konsulter ansluter till vårt nätverk på rekommendation från kund eller annan konsult. Och det i sig, är en mycket bra början på en kvalitetssäkring.

Klicka här för att läsa mer om konsultprocessen och kvalitetssäkring.

Slutligen, kom ihåg att de bästa konsulterna är ofta de mest eftertraktade. Tveka därför inte alltför länge på ditt beslut när du hittat den rätta ekonomikonsulten.

Kontakta oss
Meny