Så förbereder du dig inför din anställningsintervju
Nadja Linder, senior rekryteringskonsult på Invici delar med sig av sina 10 bästa tips på hur du ska förbereda dig för en anställningsintervju när du söker ett kvalificerat ekonomjobb.
När du fått en fråga om du vill komma på en anställningsintervju hos oss på Invici ska du se det som ett kvitto på att du är kvalificerad för rollen som du sökt. Nu är det dags att tänka igenom varför just du är rätt person för uppdraget. Här bjuder Nadja Linder, senior rekryteringskonsult och konsultchef, och själv utbildad civilekonom, på några konkreta tips vad du ska tänka på innan vi träffar dig.
1. Varför vill du ha jobbet?
Berätta för rekryterararen och den potentiella arbetsgivaren varför du är intresserad av just det här jobbet. Fundera på vad du kan tillföra och var utmaningarna ligger för dig? Var tydlig med vad du lockas av i jobbet. Då kan vi som rekryterare använda dina argument för att hjälpa kunden att förstå varför du är intresserad av tjänsten.
2. Förbered dig med konkreta exempel
Vi vill höra om dina prestationer i dina tidigare roller och vad du uppnått på de senaste tjänsterna. Konkretisera och ge tydliga exempel på situationer som kan bekräfta dina kompetenser.
- Berätta vad det handlade om, hur såg läget ut?
- Berätta om din roll och vad som krävdes av dig.
- Vad gjorde du i den situationen?
- Hur blev resultatet?
- Försök att vara kort och koncis och svara tydligt på det som efterfrågas och vad just du bidragit med.
3. Saknar du dokumenterad erfarenhet?
Om du saknar dokumenterad erfarenhet som efterfrågas tänk då igenom de kompetenser som du besitter som gör att du skulle passa för rollen du söker ändå. Kom ihåg att urvalet inte bara baseras på vad du gjort tidigare, utan även på vad du har för kompetens och potential för framtida uppdrag.
4. Var inte rädd att berätta om en situation där du misslyckats
Alla har en eller flera gånger misslyckats på jobbet eller befunnit sig i en situation som blivit ohållbar. Vi ser gärna att du berättar för oss vad som har hänt – och det är bättre att höra det från dig än på omvägar. Men kom ihåg att också berätta vad du dragit för lärdomar av det.
5. Om du lämnat tidigare arbetsgivare på grund av missnöje
Det är inte ovanligt att man slutar på en arbetsplats för att man är missnöjd. Men det viktiga när du söker nytt jobb är att försöka ge en saklig bild av varför du lämnade utan att fördjupa dig i de allt för negativa delarna.
6. Var lyhörd!
Vi delar ofta med oss av tankar och förbättringsområden för att konsultera dig som söker nytt jobb som ekonom. Försök ta till dig av den feedback vi ger dig och se det inte som kritik. Alla råd är goda råd!
7. Var dig själv
Som ekonom vet vi att du är van att tala fritt i ekonomiska termer. Gör det även när du pratar med oss. Alla som arbetar med rekrytering på Invici är ekonomer och vi har stor förståelse för yrket och vet vad du pratar om.
8. Kom i tid till din anställningsintervju
Detta kan tyckas vara en hygienfaktor men faktum är att du bara har en chans att göra ett gott första intryck och att komma försent rekommenderar vi verkligen inte. Tyvärr är det vanligare än man tror att sökande missar detta.
9. Var påläst
Läs på om tjänsten eller uppdraget du sökt, samt om företaget som nu söker sin nästa medarbetare. Försök att sätta dig in en ”typisk dag” på din nya arbetsplats och vilka frågor du skulle ha utifrån vad platsannonsen berättar.
10. Intresserad?
Säg det! Känns tjänsten fortsatt intressant efter din anställningsintervju? Avsluta då intervjun med att framföra det, så vi vet att det finns ett genuint intresse från din sida.
Tänk på att vi på Invici är lyhörda och öppensinnade för din bakgrund och dina möjligheter framöver. Ju mer du öppnar upp dig desto större möjligheter finns det.
Hör gärna av dig till oss om du har några frågor eller ta en titt på våra lediga tjänster som vi har just nu.
Kontakta oss