Meny

Anders Fritz, vd, Invici

I HÖST GÅR DET UNDAN PÅ ARBETSMARKNADEN

| Kategori: Nyheter | Taggar:

Förra året vid exakt den här tiden skrev jag att ingen vet när det vänder. Nu har det vänt!

Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut nu än för 12 månader sen. Då var många avvaktande. Nu blickar de flesta framåt och schvungen märks tydligt.

Den 1 juli så släpps det ytterligare restriktioner och ännu ett steg mot en normal vardag närmar sig och det är väldigt tydligt för oss som jobbar i branschen att varje gång det ges en signal från regeringen eller FHM så ändrar arbetsmarknaden beteende. Fler vågar söka jobb och fler tjänster blir tillgängliga. En positiv spiral.

KOPPLA AV OCH BORT – GÖR DIG REDO

Det är alla väl unt att ta ett uppehåll från jobbet några veckor och göra annat. Segla, golfa, köra motorsåg, fågelskåda, resa, påta i trädgården eller bara vila upp sig, vad vet jag.

För oss som är ledare tror jag det är läge att försöka koppla bort jobbet ordentligt ett tag för att fylla på energi i hjärnan. För i höst kommer arbetsmarknaden att röra sig fortare än den gjort på länge. Många som varit sugna på att byta jobb men inte vågat under pandemin kommer att ta chansen att gå vidare och som ledare är det alltid en utmaning när någon säger upp sig.

Jobbet ska göras och en ersättare bör komma på plats snabbt. Åtminstone är det så på många av de tjänster vi på Invici jobbar med. Lösningen är ofta att ta in en interimskonsult. Någon som kan komma in och hålla skeppet flytande under tiden som det ger dig som chef ro att göra en välgenomtänkt rekrytering.

Invici har jobbat med konsulter och rekrytering av kvalificerade ekonomitjänster i snart 10 år och alla vi som jobbar här har ännu längre erfarenhet än det. Den erfarenheten kommer vi att ha stor glädje av i höst – för då kommer det som sagt att gå undan.

KANDIDATUPPLEVELSEN

Många pratar om vad som kommer att vara förändrat när det ska skapas det nya normala. Jag väljer att inte spekulera i det så mycket. Det kommer att ge sig med tiden. Varje organisation sätter sin plan för vad som passar den verksamheten.

Det som kommer att vara fortsatt det viktigaste tror jag är att skapa miljöer och arbetssätt som gör att man känner tillhörighet och arbetsglädje. Det personliga är och kommer att förbli högst på listan är vad jag hoppas. Arbetstagare som bara träffar sina kollegor via digitala möten kommer troligen att känna mindre samhörighet och vara mindre lojala till organisationen och företagskulturen de ska vara en del av.

Det personliga är viktigt redan från början när en ny person ska tas in i en organisation. Jag pratade med en kund häromdagen och efter vår presentation av Invici så sa hon att det är bra att ni fokuserar så mycket på kandidaterna i er rekryteringsprocess och i det vardagliga arbetet. För mig som kund är det viktigt att det bolag jag anlitar har kandidatupplevelsen i fokus, för det spiller över på oss som anlitar er.

Och det är sant, vi är våra kunders förlängda arm i en rekryteringsprocess. Det är därför vi tycker att det är viktigt att följa upp hur kandidaterna uppfattar oss. I våras blev vi utsedda till bäst på intervjuer av Trustcruit som hjälper oss att följa upp våra kandidaters upplevelse.

Klicka här för att läsa mer om kandidatupplevelsen och vad det innebär för dig som kund, konsult eller kandidat.

Den här utmärkelsen som har triggat oss att bli ännu bättre så att både de som får komma på intervju och de som inte blir utvalda upplever att vi tagit emot dem väl.

HJÄLP UNDER SEMESTERPERIODEN

Om du behöver hjälp under semesterperioden så är jag eller någon av mina kollegor på plats hela sommaren. Det är bara att du hör av dig.

Kontakta mig eller någon av mina kollegor på Invici. Eller använd vår gemensamma mejl info@invici.se eller telefonnummer 08-410 388 60.

 

Med önskan om en skön och avkopplande sommar!

 

ANDERS FRITZ

VD

E-post: anders.fritz@invici.se
Tel: 0768-72 10 24

PS. Bilden är tagen förra sommaren och när jag gör det som både får mig att koppla av och samtidigt tanka energi. Satsar på mycket samvaro med motorsågen även denna sommar.

 

 

 

Meny