Meny

Att tala inför publik – 8 sätt att förbättra dig

| Kategori: Nyheter | Taggar:

Vill du hamna högt upp i företagstoppen? Då är det dags att öva på att tala inför publik. Denna, ofta högt värderade, kommunikationsfärdighet är också mångas största rädsla – men den kan övervinnas.

Några tips:

  • Prioritera förberedelse. Att dyka upp förberedd är nummer ett för att lugna nerverna när du ska tala offentligt. Förberedelse hjälper dig också att förbättra kvaliteten på ditt tal. Alldeles för ofta är talare inte lika effektiva som de skulle kunna vara eftersom de inte har lagt ner tillräckligt mycket tankekraft eller övning på vad de egentligen vill säga och hur de vill säga det.
  • Ändra ditt tankesätt. Amerikanska ledarskapscoachen Scott Eblin lärde sig efter några goda råd från en taltränare hur tankar kring talande kan påverka nerverna. Eblin fick rådet att innan han gick ut på scenen tänka; ”Jag får möjlighet att dela med mig av något jag brinner för med tusentals personer. Hur coolt är inte det?” förklarar han. Denna enkla förskjutning betydde mycket för mig, och hjälpte mig att se evenemanget som en häftig möjlighet istället för någonting att vara nervös för”, säger Eblin.
  • Tala är silver. För att lugna nerverna, bli bekväm med att inte prata, säger kommunikationscoachen Eileen Sinett. ”Att ge sig själv valet att prata med eller utan ord – närvaro och tystnad – kan till en början vara pinsamt och obehagligt, men befriande och lugnande till slut. Att vara tyst och uppmärksamma sin andning är viktigt för att övervinna nervositeten.”

När du har lugnat nerverna finns det fler steg som du kan ta för att avancera i dina talfärdigheter.

  • Omfamna det korta och koncisa.  Att prata för länge är ett vanligt problem hos offentliga talare, säger Sinett. ”Eftersom den generella tiden för hur länge folk orkar lyssna uppmärksamt är just 20 minuter behöver talare anamma ”less is more” och lära sig att göra dessa 20 minutrar minnesvärda.
  • Förkroppsliga energin. Eblin kommer ihåg en klient som gav honom ett väldigt användbart råd när det kommer till att tala offentligt – hon sa att hans jobb som talare var att leda publikens energi istället för att låta deras energi leda honom. ”Hon hade helt rätt. Ända sedan dess försöker jag få koll på den energinivå jag måste visa upp för att leverera en effektiv presentation.”
  • Ögonkontakt. Du kan börja i ditt vardagsliv att bli expert på ögonkontakt – vilket inte bara handlar om att titta på en persons ögon utan snarare om att försöka se djupt genom ögonen till kärnan av individen. Detta utgör kopplingen som gör den stora skillnaden mellan att prata mot eller till en publik, och att tala med den.
  • Få inspiration av TED*. Kolla in några av de högst rankade framförandena på TED talks* och lär dig hur talarna uppträder, råder Eblin. Sedan kan du låta några väl betrodda vänner ge dig feedback när du övar på dessa tekniker.
  • Upprepning. Som med de flesta andra saker i livet, blir att tala inför publik lättare och du blir bättre på det, ju mer jobb och tid du lägger ner på det.

*TED är en organisation som vill lyfta fram idéer som är värda att sprida. TED står för Technology, Entertainment, Design och bildades 1984.
**TED talks är en del av TEDs verksamhet där mycket framträdande personer inom olika områden berättar om vad de idéer som har gjort dem så framträdande.

 

Denna artikel är saxad från Monster.se

Meny