Meny

Ekonomichef Invici

EN EKONOMICHEFS ANNORLUNDA VARDAG UNDER PANDEMIN

| Kategori: Nyheter, Ledarskap | Taggar:

Alla samtal med kundkontakter, kandidater och konsulter ger oss en bred bild över läget där ute just nu. Lätt att glömma är vår egen ekonomichef i koncernen, Carina Olsson. Hur ser hon på sin roll under de omständigheter vi befinner oss i. Och har hon och hennes grupp behövt tänka eller fokusera på annat under den här perioden.

Vi drog iväg frågan till Carina och fick oss ett gott skratt när vi såg filformatet på svaret – Excel!

Carina konstaterar att enheten, som så många andra, digitaliserades med full kraft. Hemarbete på olika ställen har bland annat bidragit till att man i högre utsträckning lagrar underlag digitalt. Och i tider av kris och oro vill man ha ett funktionellt och pålitligt ekonomisystem och minimera manuella insatser för olika speciallösningar.

Även ledarskapets fokus har förändrats och nya frågeställningar har dykt upp. När mattan rycks undan gäller det att vara snabb och tänka nytt. Att vara lyhörd i vad gruppen uttrycker och kräver. Att på en helt ny nivå vara stöttande, tillgänglig, närvarande, positiv, saklig och påhittig. Och precis som tidigare parallellt säkra att var och en i teamet får sin utveckling och utmaning.

Det har under perioden tillkommit en rad arbetsuppgifter som varken Carina eller gruppen utfört tidigare. Här har det gått mycket tid till att både söka information hos bland andra Tillväxtverket för att sedan göra ansökan om stöd för korttidspermittering och löpande avstämningar samt Skatteverket för ansökan om omställningsstöd och reducering av arbetsgivaravgifter. Likviditetsrapporteringen med olika ekonomiska scenarier har fått ett större fokus.

Praktiskt har man sett över och i vissa fall ställt om faktureringen samt hanteringen av förfallna kundfakturor.

Utveckling och förändring har inte fått det fokus som var tänkt. Tiden har helt enkelt inte funnits. Men däremot har året givit nya insikter kring vad som är viktigt och intressant att se över och utveckla, vi har fått så många nya perspektiv och tänker i mångt och mycket annorlunda. Även nätverkande och fortbildning har fått stå tillbaka.

Carinas strategiska tankar handlar om viljan att ytterligare bidra till affären med analyser och beslutsunderlag. Och parallellt utveckla och fokusera på verksamhetsnära sysslor, att automatisera processer och implementera effektivare verktyg för säkrare hantering och bättre analys.

Carina avslutar:

”Min uppfattning är att vi efter den här långa tiden av annorlunda kommer att jobba på ett nytt sätt. Frågan är vad det ”nya normala” blir?”

Meny