Meny

ekonomichef-rekrytering-interim

Från kollega till chef

| Kategori: Nyheter | Taggar:

När man går från att vara kollega till att bli chef så uppkommer oundvikligen en hel del komplikationer och många nya frågor. Hur ska du bete dig vid lunchen? Har du sagt något mindre lämpligt om arbetsgivaren vid ett tidigare tillfälle? Kan du fortfarande umgås privat med dina kollegor? Ja, övergången är inte helt lätt, det ska man ha klart för sig innan man tackar ja, men det finns både fördelar och nackdelar med att klättra internt.

Övergång
Bland nackdelarna spelar avundsjukan en stor roll. Ingen vidare fin egenskap men ett karaktärsdrag som alla människor besitter till viss del. Risken finns att någon kollega har sökt samma tjänst som du vilket kan resultera i att han eller hon finner det extra svårt att vara dig underordnad. Men även kollegor som inte har samma mål att klättra som du kan känna lite avundsjuka inför din medgång. Du ska absolut inte skämmas över dina framgångar, men innan du har fått en känsla för hur dessa mottas av alla så ska du kanske inte heller stoltsera med dem. Det kan leda till onödig provokation.

Som chef gäller det alltid att vara opartisk, det är A och O för att vara en bra ledare. Du får inte favorisera någon och alla ska få samma förmåner, behandling och coachning. Detta kan vara bra att tänka lite extra på för dig som en gång har varit ”en i gänget”.
Alla har vi kollegor som vi tycker mer eller mindre om, det är mänskligt och helt ok som kollega, men inte som chef. Eventuella tidigare uppfattningar får absolut inte synas när man är chef och man får inte låta känslor styra. Men var försiktig så att du inte i rädsla för att favorisera någon behandlar vissa till och med hårdare än andra. Det är en fin tråd som du ska försöka balansera på och det kan ta ett tag innan du blir helt bekväm i din nya roll.

Den stora fördelen med att kliva upp på karriärstegen internt är att du kommer besitta en stor kännedom om verksamheten redan från början. Det innebär att du inte behöver lägga ner så mycket tid på att sätta dig in i företagets visioner och mål utan du kan direkt lägga all energi på att nå dem. Detsamma gäller även relationen till medarbetare som i vanliga fall kan ta ett tag att bygga upp som ny chef. Visserligen blir det nu dags att jobba på en annan relation än den ni hade som kollegor, men i och med att du redan har en förbindelse så har du ett stort försprång gentemot någon som vore helt ny.

Omvänd situation
Din sits kanske är tvärtom, det vill säga din nya chef är din gamla kollega! Så vad förväntas utav dig? Detsamma gäller självklart för den här situationen, försök att vara så rättvis som möjligt då du säkert förstår att förhållandena inte är de allra lättaste! Låt tiden ha sin gång och ge din före detta kollega en ärlig chans, samma chans som du hade gett en ”utomstående”. Som vanligt gäller det även att ha en bra kommunikation, tycker du att du blir orättvist behandlad eller att någon kollega favoriseras så tveka inte att säga ifrån.

Denna artikel är saxad från Monster.se

 

 

Meny