Meny

Frukost med Invici och hälsogurun Martin Bach

MOT ETT HÄLSOSAMT KONTORSLIV OCH 10 000 STEG PER DAG

| Kategori: Nyheter | Taggar:

När vi frukostarrangörer denna torsdagsmorgon tog oss till jobbet var det becksvart ute och med en fantastisk stjärnhimmel. När vi slog upp dörrarna till Strandvägen 7A sken en underbar sol och gav oss ett härligt novemberljus.

Först spurt uppför tre trappor (eller tog du hissen?), sedan en energirik och lyxig frukost. Klockan 8.00 drog hälsogurun Martin Bach igång.

Vi lärde oss om lungkapacitet, vad som fysiskt krävs för att sova, vad jag behöver för rörelse för att vara frisk och högpresterande på kontor, sjukfrånvaro och sjuknärvaro, skillnaden på att gå 5 000 steg per dag eller 10 000, friskvårdsbidrag, att ta en promenad på 6 kilometer och känna hur det känns och att vakna på morgonen och känna hur det känns. Och mycket mer!

TACK till alla som med både energi och intresse deltog i torsdagens frukost med hälsogurun Martin Bach!

 

Många som efterfrågade Martins noteringar och här kommer hans sammanfattning:

 

Friskvårdsbidrag är och ska ses som ett bidrag till anställda som redan tränar. En uppmuntran att fortsätta men sällan ett sätt som gör att de som ur ett företagshälsovårdsperspektiv behöver det kommer igång med nya vanor. Yrkespersoner som är stillasittande och högpresterande, och som saknar en plan för att vara aktiv i sin livsstil, går sällan mer än 5 000 steg per dag. Då WHO:s gräns för att undvika ohälsa går vid 10 000 steg blir dessa personer en riskfaktor. Man räknar sällan på sjuknärvaro utan stirrar sig blind på sjukfrånvaro.

Träning i all ära men det är den aktiva livsstilen som gör den stora skillnaden. Att vara inaktiv gör att du på en åtta timmars arbetsdag ligger väldigt nära din maxprestation och sannolikheten för att du är trött och ofokuserad i slutet av dagen är stor.

Om du däremot kan gå 6 km/h och uppleva att det är en skön promenad, där du utan problem kan föra en bra dialog med en vän eller kollega. Då har du också uppfylld den fysiska konditionskapacitet som ett stillasittande kontorsarbete kräver. När dagen är slut har du fortsatt energi att ha en innehållsrik fritid, där du gör bra val och har stor chans att vakna utvilad efter 7-8 timmars sömn.

Fortsätt gärna ha friskvårdsbidrag men framförallt börja prata med dina anställda om hur de mår. Vad önskar de själva göra för att förbättra sin hälsa? Ställ frågor för att du som arbetsgivare bryr dig och vill skapa möjligheter till god hälsa.

Det finns inte bara ett bra sett. Varje företag känner sina anställda bäst och varje individ sitter på svaren till vad de behöver för att utvecklas.

På 80-talet var det svårt att hitta arbetskraft. På 90-talet var det svårt att hitta utbildad arbetskraft. Nu på 2000-talet finns utbildad arbetskraft och nu gäller det att de får vara friska så att de kan prestera efter sin fulla potential utifrån talang och utbildning samt den lön, tid och ansvar som deras anställning innebär.

//Martin Bach

PS. Kontakta mig gärna, martin@halsogurun.com. Och jag finns även på LinkedIn och Facebook. 

Meny