Meny

Anders Zetterlund, rekryteringskonsult på Invici, om att intervjua en kandidat

NÄR DET ÄR DAGS ATT INTERVJUA DIN KANDIDAT

| Kategori: Rekrytering, Rekryteringstips, Nyheter | Taggar:

När vi i rekryteringsprocessen kommit till fasen att det är dags för dig, som potentiell arbetsgivare, att intervjua kandidater finns det utifrån mitt perspektiv några viktiga saker att tänka på. Att göra ett gott intryck på kandidaten fyller många syften. Det är hård konkurrens på arbetsmarknaden och det är lätt att tappa din kandidat. Och din kandidat kan nästa gång vara din kund eller en god ambassadör för dig eller ditt företag.

Från behov till intervjufrågor

Gå tillbaka till ditt definierade behov, kandidatens CV och den kandidatpresentation du fått av mig som ansvarig rekryterare. Fundera igenom vilka frågetecken du behöver räta ut och vad du behöver få svar och information kring. Sammanställ sedan dina frågor och tankar. Dessa fungerar som din bas i intervjun med kandidaten. Var öppen för sidospår och följdfrågor, det är oftast där och då som det mest intressanta kommer fram. Och det är lika viktigt att ha rätt frågor som att skapa en trygg stämning.

Tydlighet

Skapa rätt förutsättningar. Var tydlig om kandidaten till intervjun ska förbereda något som exempelvis ett case eller liknande. Kommunicera hur många som ska vara med på mötet och vilka roller ni har. Ni ska vara överens om vart ni ska ses och hur lång tid som ni har avsatt.

Lyssna vs prata

Berätta lite om jobbet och arbetsplatsen såsom ansvarsområden, rapporteringsstruktur, utmaningar, värderingar och kultur – gärna det som inte finns i arbetsbeskrivningen eller på er hemsida. Det hjälper kandidaten att i sitt beslut men även i att ge dig relevanta svar.

Lyssna vs prata. Här gäller det att hitta en bra balans så att båda parter får utrymme att både berätta och undra.

Hård konkurrens om kandidaterna

Det är hård konkurrens på arbetsmarknaden. Sälj in ditt företaget lika mycket som kandidaten säljer in sig, tänk på att ni är två som ska välja. Oavsett hur du under mötet uppfattar kandidaten så se till att personen får en positiv bild av företaget, goda ambassadörer kan man inte få för många av.

Nästa steg

Döm inte efter första intrycket. Håll inne med ditt omdöme tills du har haft möjlighet att ordentligt utvärdera kandidatens kunskaper, potential och personlighet.

Återkoppling. Berätta kort hur du uppfattade mötet och vad som är nästa steg i processen.

Är du osäker så tveka aldrig på att ta ytterligare ett möte med kandidaten. Det är en speciell situation att vara kandidat i en intervju där man väldigt gärna vill ha jobbet, något som är viktigt att ha respekt för.  Bolla gärna dina funderingar och tankar med mig. Rent generellt är jag gärna behjälplig både i det här läget men även när du ska förbereda dig inför samtalet.

Hör av dig!

I min roll som rekryteringskonsult får jag vara med många personer i deras karriärresa, det är både lärorikt och intressant. Hör av dig om du är nyfiken och vill veta mer, både om intervjutillfället eller om rekrytering generellt.

ANDERS ZETTERLUND

E-post: anders.zetterlund@invici.se
Tel: 076-872 10 28

Jag har är rekryteringskonsult på Invici och har varit med sedan starten 2011. Jag hoppas att min gedigna erfarenhet från både rekryteringsbranschen och även som ekonom bidrar till en stor förståelse för och behov och utmaningar från både kund och kandidat.

Meny