PRESTERA OCH TRIVS MED LIVET SOM CHEF. MED HÄLSAN I BEHÅLL!
I år är vi partner på Close chefsnätverks frukostföreläsningar. Idag har vi, i Stockholm, varit på plats för första gången (i Malmö har vi ett års positiv erfarenhet). En skön morgon där drygt 200 personer samlades för att mingla och lyssna in Ann-Sofie Forsmark, hälsostrateg och civilekonom. Temat för morgonen var ”Prestera och trivs med livet som chef. Med hälsan i behåll.”
Det var en sann ekonom som introducerade sig själv i siffror; 3, 30, 8, 1 000 000 och 21. Och för övriga fanns det en komplettering i bilder:)
Vi fick en introduktion i den gyllene triangeln KASAM, känslan av ett sammanhang:
- Att vilja och ha driv
- Att veta och ha insikt
- Att klara av och ha kraft
Den sistnämnda, att ha klara av och ha kraft, är det morgonens föreläsning fokuserar kring. Vad har vi för fysisk och mental förmåga och hur kan vi påverka den. Vi är som ett bord på tre ben, ett ben kan vicka ett tag men brister det så rasar bordet.
Vi gick igenom jaget i individen, jaget på jobbet, jaget som ledare och sedan vad vi ska ha för plan. När man är tokstressad för en deadline, ni vet så att det ryker ur öronen, då ringer telefonen och dagis låter meddela att ditt barn är sjukt och måste hämtas. Vad har jag då för plan?
Världshälsoorganisationen har 1946 (!) definierat vad hälsa är:
Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.
Maslows behovstrappa är en känd modell där de fysiologiska behoven är bottenplattan och det självförverkligande behovet högst upp. Men varför är det så att när vi börjar slira på den översta så börjar vi slarva med vår bas, det fysiologiska.
Ett nytt ord för oss som deltog från Invici var ”resiliens”. Enkelt uttryck en plattform att stå på och enligt Wikipedia:
Den långsiktiga förmågan att hantera förändringar, utmaningar och fortsätta utvecklas.
Hälsa är inget man har, det är något man skapar. Hälsa kan inte trenda, inte betalas för, inte lagras, inte presteras och inte få vara svårare ju bättre vi har det. Några tips:
- Rör på dig mer men kanske inte träna mer.
- Dålig sömn. Dåliga beslut. Dålig hälsa.
- Utomhus rockar.
- Relationer beats gröna smoothies.
Och vilket gott skratt vi fick oss när vi lite smått blev hånade om ”fem-i-fem-hälsa”. När man slinker in och köper den gröna smoothien på väg hem från jobbet och tycker att man då gjort gott för sin hälsa. Eller när man glömmer känna hur det känns, då är det skönt att sitt aktivitetsarmband som ger ett tydligt svar. Fråga dig själv:
- Hur känns det i kroppen?
- Hur känns det i huvudet?
- Vem saknar jag just nu?
Det fullkomligt vibrerade i lokalen när alla 200 diskuterade med grannen om en god vana som jag själv har och sedan ett område jag skulle vilja skapa en god vana inom.
Över till jaget i arbetsplatsen. När vi hela tiden har en ström av aktiviteter och nya saker. Den tidigare ekonomen jämförde med tillfredsställelsen när bokslutet var stängt och klart. Puh, så skönt. Åter till resiliensen och nu i rollen som chef, viktigt med:
- Återkommande dialog om tydlighet i roller och förväntningar med min chef och mina medarbetare.
- Medvetenhet om och en plan för att hålla de gränser jag vill ha och behöver.
- Proaktivt prioritera och planera arbetsveckan (PPP).
- PPP-vanor som stöttar mitt välmående och prestation långsiktigt.
- Regelbunden reflektion.
Hur bygger man då vanor för att bygga en resilient arbetsdag. Tipsen från Ann-Sofie är:
- Uppdatera prioriteringar enligt rådande läge.
- Koppla ett positivt varför till det jag ska göra.
- Planera in det mest utmanande först och bockar av medvetet.
- Skapa en god arbetsmiljö för aktuell arbetsuppgift, avancerad kalkylering kanske kräver tystnad osv.
- Gör återhämtning för aktuell arbetsuppgift, variera stimulansen av hjärnan.
- Släppa jobbet aktivt (nu går jag hem!).
Så släpp alla SMARTa mål och börja justera dina vanor, tänk på att det tar tid och acceptera att det gör det. Fundera på varför du gör något. Och det är svaret på varför som du lägger in i kalendern och sedan bockar av. En hjälp på vägen kan vara att använda meningen ”If this then that”, tex om jag ska skriva det här inlägget så behöver jag peppande musik i öronen (spelar just nu Swedish House Maffia och Greyhund på kontoret:)).
Ett bra tips är att hänga upp sina vanor på någon annan. Att be kollegan fråga hur veckan ser ut eller använda din telefon eller dator på något smart sätt som gör att du får en liten check up.
Ja, vad är det att vänta på? Det är ju faktiskt bara att börja. Sista tipsen i det här inlägget kommer nu:
- Jag vill uppnå…
- Därför ska jag göra X när Y
- Detta ska hjälpa mig att göra X
- Såhär ska jag följa och mäta att jag gör X
- Såhär ska jag fira mina framsteg
Lycka till! Och får du chansen att lyssna till Ann-Sofie Forsmark så ta den. Vill du nu läsa mer så rekommenderar vi ett besök här: www.formstarkhalsa.se.
