Meny

Benny Haag föreläser hos Chefsnätverket Close och med Invici

Sätt stopp, gör ditt val och sluta vänta!

| Av: Malin Müllersdorf | Kategori: Ledarskap | Taggar:

I onsdagsmorgonen bjöd Di Chefsnätverk Close in till digital föreläsning med Benny Haag på temat ” Inte mer än fullt, tack – en föreläsning om beroendeproblematik”. Vi på Invici är partner till chefsnätverket och har därmed möjlighet att både bjuda in utvalda att ta del av föreläsningen och såklart även se själva.

Själv var jag dagen till ära dessvärre bokat på annat så jag tog del av inspelningen i efterhand. Min förväntan var hög, många av kollegorna var djupt imponerade av både innehållet och föreläsaren. Dessutom fick jag fem minuter innan jag slog igång inspelningen ett mejl:

”Men det här var över förväntan! Så egentligen tungt ämne, som ändå slutar i någon form av förståelse och inspiration. 5 stjärnor till Benny Haag och de tre fotbollslagen han nämner, Hammarby, Hammarby och Hammarby 😊”

Sätt stopp

Budskapen är oerhört träffsäkra. 10% av Sveriges befolkning har alkoholproblem. Och på varje människa som dricker för mycket så är det fyra personer som blir lidande med försämrad livskvalitet. Efter en stunds kalkylerande får vi siffran 50 av 100 som har problem relaterade till alkohol – av eget drickande eller annans konsumtion.

Kanske är detta en av de mest mörkade frågorna i Sverige. Vi läser dagligen om kvinnomisshandel, får rapporter om antalet drunkningar osv och som Benny undrar – hur ofta är alkohol inblandat?

Benny är skådespelare och författare. En del har säkert sett honom i TV4 där han tillsammans med bland andra Sven Melander gjorde travprogrammet ”Vinnare”. Bennys eget alkoholmissbruk gör att budskapen är väldigt trovärdiga. Nu är Benny nykter alkoholist och utbildad KBT-terapeut nivå 1 med inriktning på alkohol- och drogproblematik.

I sändningen får vi ta del av en dramatisk och känslosam händelse som för Benny blev vändningen och resan mot ett nyktert liv.

Budskapet är solklart – sätt stopp! Sätt stopp nu direkt! Livet är så oerhört mycket viktigare än alkoholen.

Hur vet jag om jag dricker för mycket?

Benny menar att det är en enkel logik. Om man tänker att man dricker för mycket då gör man det. Eller om någon annan påpekar för att man dricker för mycket, då gör man det. Tar du en vit vecka eller månad, då har man problem.

Det är bara människor med alkoholproblem som bekymrar sig om att andra människor inte dricker.

Vad gör jag om jag tror att någon dricker för mycket?

När incidenten hände som gjorde att Benny valde att sluta dricka möttes han inte av ris och anklagelser, utan kärlek. Han möttes i samtal om livet, kärleken och döden – vad som är värt något och det som har betydelse i livet. Och kramen från hans läkare med de fina orden ”Benny, det här kommer gå bra. Jag vet det.”

Bennys råd är att inte undvika samtalet och heller inte anklaga. Möt istället personen med kärlek och visa att du ser personen och vill väl. Tänk att det här ska bli ett bättre liv för den andra människan.

Du väljer

Lever man efter att man har ett val, då blir livet annorlunda. Benny valde att sluta dricka för han insåg att det skapade honom själv och hans omgivning problem.

Benny reflekterar över en känd kock som i intervjuer ofta återkommer till att hon lägger känslor som gör ont i en kista, låser och öppnar aldrig igen. Samtliga klienter som Benny har mött i sitt jobb som KBT-terapeut har gjort exakt så, lagt sina känslor i en kista och slängt nyckeln. Då kommer känslan ut på annat sätt, exempelvis alkohol, arbete, droger, träning, mat etc.

Du har alltid ett val.

Vilket ansvar du har som chef

Grundläggande har arbetsgivaren enligt arbetsmiljölagen ett ansvar för rehabilitering. Man är skyldig att agera om du ser signaler eller om en medarbetare informerar om missbruksproblem på arbetsplatsen.

Utöver det lagstadgade så tänk på dig själv och hur du agerar. Vem är jag på företagsfesten? Hur är jag mot de anställda? Ska människor lyssna på dig så har du ett ansvar.

Tecken att spana efter och åtgärder att ta till

Var uppmärksam om en person luktar alkohol. Måndagssjukskrivningar eller gå efter lunch på fredagar är också en agerande att vara vaken på.

Verka för en öppen företagskultur kring alkoholfrågor och alkoholkonsumtion. Och om du behöver hjälp vänd dig till företagshälsovården.

Vänta eller göra

Benny avslutar sin föreläsning med att beskriva två människotyper, de som väntar och de som gör. Och reflekterar kring att man kan vara olika i jobb respektive hemma. Tipset är dock att undvika vänta och istället göra!

Tack Benny för en fenomenalt väl genomförd föreläsning. Den gav bränsle till många tankeställningar och jag personligen hoppas att den bidrar till att fler vågar fråga och bry sig, att vi finns där för varandra när det behövs. Jag kommer inte att vänta utan göra!

//Malin på Invici

 

Meny