Meny

Invici - växla upp när ekonomichefen försvinner

VÄXLA UPP NÄR DIN CFO FÖRSVINNER!

| Kategori: interim, Rekryteringstips, Rekrytering | Taggar: , , ,

Det kan stå företaget dyrt att mista ekonomichefen. Att hitta rätt ersättare kan ta tid – och en extra utmaning om någon har blivit sjukskriven och måste ersättas i princip samma dag. Men det finns knep att ta till.

Att mista en värdeskapande och affärsmässig CFO eller ekonomichef är ett hårt slag för många företag. Ofta handlar utmaningen om att ersätta den högsta ledningens högra hand och den person som har bäst koll på företagets ekonomiska välbefinnande.

– Ibland är det en akut situation och ibland kan det handla om några månaders uppsägningstid. Oavsett vilket tycker jag att man ska fundera över hur viktigt det är att omedelbart hitta en permanent lösning, säger Anders Fritz som är VD på rekryteringsföretaget Invici.

– Våga till exempel ta in en senior person för att få tyngd på ekonomiavdelningen eller en ny redovisningsekonom med en helt annan erfarenhet som kan bidra. Kompetensväxling kan ske löpande och är nödvändig med tanke på den pågående digitaliseringen.

Invicis erfarenheter av rekrytering visar att det är en enorm fördel att kunna uppdatera kompetensbehovet när det sker strategiska förändringar i ett företag. Företaget kanske står inför integration av nya system, ägarbyte eller ändrade rapporteringsvägar och behöver medarbetare som både kan tänka strategiskt och se nya lösningar och möjligheter.

Tänk nytt och rekrytera bättre

Genom att gå utanför sin box kan en situation som känns tung och svårhanterad vändas till en möjlighet att skjuta in ny energi och spetskompetens till företaget — något som kanske inte skett utan förändringen i personalen.

– Om det är Anna som har slutat tänker många att man behöver en ny Anna i stället för att fundera över var bolaget befinner sig och vad det behöver i det här skedet.

Även om Invici hjälper kunder med både permanenta och tillfälliga lösningar konstaterar Anders Fritz att dagens allt mer komplexa tjänster gör att fler företag gillar interimslösningar.

– Konsulter har ofta erfarenhet från ett större antal arbetsplatser än vad anställda har. Det kan vara en fördel om du ska genomföra förändringar och när det behövs nya idéer och tankar.

Anders Fritz tror att det i grunden handlar om att se till företagets aktuella behov istället för att fastna i gamla tankemönster. Låt dig inte hindras från att använda både tillfälliga och långsiktiga lösningar.

4 tips för att stärka en organisation i förändring:

4 tips för att stärka en organisation i förändring

  • Ta makt över situationen genom att tänka igenom vad företaget behöver – och våga ompröva tidigare beslut.
  • Välj en tillfällig lösning. Ta in en interimskonsult som motsvarar företagets behov just nu.
  • Dra nytta av konsultens tidigare erfarenheter. Sannolikt har någon annan befunnit sig i samma situation som du gör nu – använd din konsults erfarenheter.
  • Se över vilken profil som behövs långsiktigt och ge dig möjlighet att genomföra en träffsäker rekryteringsprocess.
Meny