Meny

Cecilia Strååt, senior konsultchef på Invici

VEM ÄR DU PÅ LINKEDIN?

| Kategori: Karriär | Taggar:

I en rekrytering och konsulttillsättning så tillämpar vi en mängd olika vägar för att hitta rätt person till rätt utmaning. En del i det arbetet, både i samband med aktuell förfrågan men även proaktivt i arbetet att bygga och underhålla nätverket, är att söka på LinkedIn.

Att söka efter kandidater och konsulter

Jag är senior konsultchef och rekryteringskonsult på Invici i Stockholm. När vi jobbar för att lösa ett rekryterings- eller konsultbehov så kommer det dels in ansökningar via jobbannonser men vi gör även det som i branschen kallas ”search”. Då söker vi i vårt eget nätverk med kvalificerade ekonomer samt på LinkedIn.

Att synas på LinkedIn ger dig en möjlighet att visa dina kompetenser och ambitioner i ett professionellt sammanhang och affärsmässigt forum. I nuläget finns 3,5 miljoner användare i Sverige och det dagliga användandet ökar.

Se över din profil

Mitt tips är att du börjar med att se över och uppdatera din profil. Här kommer några olika områden som gör att du blir mer synlig för mig och andra rekryterare.

Profilbild – använd en närbild för att skapa uppmärksamhet, statistik visar att den profil med bild har fler visningar än den utan. Mitt tips är att du väljer en bild där du är professionell, undvik party och din hund. Det finns en inställning som gör att du kan välja att visa din profilbild offentligt vilket innebär att den kan ses av alla, oavsett om personen är din kontakt eller ej. Det är min rekommendation att du slår på den.

Om – här kan du sammanfatta vem du är, vad du kan och vart du vill. Uttryck dig gärna i jag-form och var inte blyg.

Rubrik – här skriver du några väl valda ord som kännetecknar dig i din profession. Anpassa texten så att den gör dig intressant – rubriken är det första som de flesta ser.

Nuvarande tjänst – utveckla din titel och beskriv kortfattat dina ansvarsområden och din leverans eller resultat.

Rekommendation – enligt LinkedIns egen statistik så litar 3 av 4 på en rekommendation. När jag söker lägger jag dock inte så stor vikt vid om du har rekommendationer eller inte.

Karriärmål – här kan du ändra status för att visa att du är öppen för nya möjligheter. Du kan göra en mängd inställningar som exempelvis var du är i jobbprocessen, vilka titlar du är intresserad av och vilken ort du vill jobba på.

”Search” på LinkedIn

Jag använder en betaltjänst hos LinkedIn som heter Recruiter, den ger mig fler möjligheter till sökvariabler och att skicka personliga meddelanden till personer jag inte har i mitt nätverk.

När jag söker efter personer så utgår jag självklart ifrån vad som är viktiga parametrar i rollen för respektive uppdrag och uppdragsgivare. Det kan vara specifika kompetenser och erfarenheter som exempelvis koncernredovisning, IFRS, projektredovisning eller specifika system som SAP eller Aaro. Utöver detta så söker jag ofta på befattning, geografiskt område, vart man arbetat tidigare och storleken på dessa företag.

Ett konkret tips för dig som söker konsultuppdrag är att du i din titel och beskrivning använder nyckelord såsom ”interim controller”, ”ekonomikonsult” eller liknande.

Nätverka och var generös

När du är klar med det grundläggande i din profil och vill ta nästa steg så föreslår jag att du:

  • Bygger vidare på ditt nätverk. Se till att ”connecta” med dina affärsbekanta. Tveka aldrig att ”connecta” med mig och oss på Invici. Lägg gärna till ett meddelande där du beskriver vad ditt syfte är – exempelvis att du söker uppdrag nu eller vill vara med i nätverket för att i ett längre perspektiv vara med i processer.
  • Följ de företag du tycker är intressanta och relevanta. Invici har en företagssida som du kan följa, då får du information om lediga tjänster och uppdrag samt en del annat som vi tänker är relevant för våra följare.
  • Var aktiv, gilla och kommentera andras inlägg.
  • Gör egna inlägg med innehåll som är relevant för din profession. Det visar att du är intresserad, aktiv och generös med din kunskap. Tänk på att ett (1) inlägg är bättre än inget så börja där.

 

Nyfiken på hur det är att vara konsult hos Invici? Eller vill du kanske ingå i nätverket för kvalificerade ekonomer?

Hör gärna av dig!

//Cecilia

Kontakt

Meny