Insights och nyheter för dig inom ekonomi

Chefstips när du ska intervjua ekonomikonsulter | Invici AB

Skriven av Marknadsteamet | februari 19, 2024

Intervjutips för chefer som ska anlita konsulter

Begreppet intervju kan vara laddat, både för den ekonomikonsult som ska bli intervjuad och för den chef som intervjuar. Men ingen fara - på Invici har vi vanan inne och konsulterar gärna både uppdragsgivare och våra konsulter hur ni lyckas bäst. För vi har ju alla har ett gemensamt mål - att matcha rätt. Här bjuder vi på lite tips och tankar till dig som är chef och står redo att möta en ny konsult.

Att intervjua en konsult skiljer sig från en ”vanlig” anställningsintervju som sker i samband med en rekrytering. Av den anledningen har vi på Invici valt att kalla det för ett möte istället. För det är faktiskt precis det vi vill göra, mötas på lika villkor för att hitta ett möjligt framtida samarbete. 

Här nedan delar vi med oss av några tips vad du som uppdragsgivare ska tänka på när det är dags för möte med en möjlig ekonomikonsult. Ett möte som är viktigt eftersom rätt matchad konsult kommer stödja dig i verksamheten och hjälpa dig nå ekonomifunktionens mål. Men kom ihåg, det är ett gemensamt möte och det är inte bara du som ska tycka att konsulten är rätt för organisationen.

Ditt uppdrag i intervjun är också att bekräfta, det vi på Invici redan informerat om, att det här uppdraget exakt är vad konsulten behöver. Kort sagt - se till att ni båda delar samma bild och förväntningar av uppdraget. Eller som uttrycket säger -  "it takes two to tango" - och det stämmer verkligen i de här sammanhanget. 

1. Förbered dig

Se till att du har läst in dig på konsultens profil och att du är uppdaterad på vilken profil ni behöver. Vet du exakt vilka  kompetenser du ska kontrollera? Fundera även på hur situationen ser ut hos er som uppdragsgivare och dela gärna med dig av det till konsulten i mötet.

  • Finns en person som ska lämna över det kommande arbetet eller projektet?
  • Finns tid för överlämning?
  • Vilka situationer kommer konsulten leverera i? 
  • Finns det tydliga målsättningar?
  • Vad förväntar sig kollegor i teamet från konsulten? 

2. Det viktiga första mötet

Till skillnad från en anställningsintervju, där kandidaten oftast växer in i rollen och gruppen med fokus på att vara kvar under flera år, så bör dina frågor i konsultmötet fokusera på effektiv leverans. Här handlar det mer om hur konsulten snabbt ska komma igång och redan från första dagen bidrar i verksamheten.

När du tar del av konsultens erfarenheter och tidigare genomförda uppdrag så fundera på om det finns projekt eller arbetsuppgifter där konsulten kan bidra utöver vad du först tänkt. Har hen exempelvis erfarenhet av systembyte, effektivisering av redovising, eller verksamhetsutveckling? Eller något annat som står på er framtida agenda?

Det är oftast bra att anlita en konsult som har mer erfarenhet än vad rollen egentligen kräver. Du får mer för din konsultinvestering då de snabbt kan sätta sig in i olika scenarier och lösa frågeställningar som inte är direktrelaterade till det specifika uppdraget.

3. Ställ frågor baserat på fakta

Att intervjua en konsult handlar mer om att hitta frågor som fokuserar på hens kompetens här och nu. Det mest effektiva sättet är att ställa kompetensbaserade* frågor. Här handlar det om att få konkreta exempel på vad konsulten gjort och lyckats med tidigare och därmed öka träffsäkerheten på ditt möte. Genom att använda kompetensbaserade frågor får du också fram mer fakta. Det är en vetenskapligt förankrad metod, men framförallt, det ger dig ett bättre bedömningsunderlag och förståelse hur konsulten kommer prestera i er verksamhet.

Här nedan finns exempel på några intervjufrågor du skulle kunna ställa till en interim-controller och hur hen arbetar med olika ekonomisytem och program:

  • Berätta om ett tillfälle då du använt ett ekonomisystem eller BI-verktyg (t.ex. Power BI eller Qlik) för att driva en affärskritisk analys. Vad var uppdraget, hur använde du verktyget och vilket resultat ledde det till?
    • Syftet här är att bedöma och förstå teknisk förmåga och affärsförståelse i skarpa lägen.
  • I ett av dina tidigare uppdrag, hur säkerställde du att rapportering och uppföljning blev så effektiv som möjligt? Vilka verktyg använde du och hur påverkade det teamet eller verksamheten?
    • Här undersöker du förmågan att effektivisera och implementera struktur via verktyg.
  • Beskriv en situation där du behövde anpassa dig till ett för dig nytt system eller arbetssätt. Hur tog du dig an utmaningen – och vad gjorde du för att snabbt komma igång och skapa värde?
    • Här fångar in lärandeförmåga, anpassningsbarhet och självledarskap. Tre förmågor som är extra viktiga för controllers som ska arbeta med förändringsledning och utveckla verksamhetsprocesser.  

Vill du ha förslag på fler frågor är det bara att kontakta våra konsultchefer och rekryterare på Invici. Vi hjälper gärna till! 

* Även kallade: Situationsbaserade intervjufrågor, beteendeinriktade intervjufrågor, SBR-teknik eller STAR-modellen.

4. Ni är två som ska vilja och välja

Även om det är skillnad på en ”vanlig” anställningsintervju och ett konsultmöte så finns det en gemensam nämnare som vi nämnde tidigare. Det är inte bara du som ska säkerställa att konsulten har rätt profil och kompetens. Utan du bör även ge konsulten utrymme att säkerställa att det är rätt uppdrag och företag eller organisationen för hen. Ni är två som ska vilja och välja.

De mest eftertraktade konsulterna har vanligtvis ett stort nätverk och flera prospekt igång samtidigt. Så var snabb i din återkoppling till konsultbolaget sedan!

Hör av dig!

Tveka inte att kontakta oss om du är i behov av en interimslösning. Vi har ett stort aktivt nätverk av kvalificerade ekonomer och har daglig kontakt med många ekonomikonsulter och chefsprofiler. Det gör att vi efter en gemensam behovsanalys snabbt kan presentera tillgängliga konsulter och ledare med profilen du önskar.