Hoppa till innehåll

Tips när du ska intervjua en ekonomikonsult

Begreppet intervInvici i massor med svart bakgrundju kan vara laddat, både för den ekonomikonsult som ska bli intervjuad och den som intervjuar. Särskilt för den som inte är van vid att hålla intervjuer.

När vi på Invici träffar en ekonomikonsult eller kandidat så kallar vi det vanligen inte intervju utan väljer istället ordet möte. För det är precis det vi vill göra, mötas.

Att intervjua en konsult skiljer sig från en ”vanlig” anställningsintervju i samband med rekrytering, och det är utifrån detta vi har sammanställt våra tips.

FÖRBEREDELSE

Se till att du har läst in dig på konsultens profil och att du är uppdaterad på vilken profil ni eftersöker och vilka kompetenser du ska kontrollera. Fundera även på hur situationen är hos er som uppdragsgivare:

  • finns en person som ska lämna över
  • finns tid för överlämning
  • vilka situationer kommer konsulten behöva leverera i

MÖTET MED EKONOMIKONSULTEN

Till skillnad från en anställningsintervju, där kandidaten oftast växer in i rollen och gruppen med fokus på att vara kvar under flera år, så bör dina frågor i den här intervjun fokuseras kring att konsulten snabbt kommer in och från första dagen bidrar i din verksamhet.

När du tar del av konsultens erfarenheter och tidigare genomförda uppdrag så fundera på om det finns projekt eller arbetsuppgifter som konsulten kan avhjälpa, dvs kan du ha mer hjälp än vad du först tänk. Har konsulten exempelvis erfarenhet av ett systembyte och det är något som står på er framtida agenda?

Det är oftast bra att anlita en konsult som har mer erfarenhet än vad rollen egentligen kräver. De har erfarenhet att snabbt sätta sig in i olika scenarier och kan lösa frågeställningar som inte är direktrelaterade till det specifika uppdraget.

Vill du ha tips och stöd kring frågestrukturen i mötet så hjälper vi gärna till.

NI ÄR TVÅ SOM SKA VILJA OCH VÄLJA

Även om det är skillnad på en ”vanlig” anställningsintervju och en konsultintervju så finns det en gemensam nämnare – det är inte bara du som ska säkerställa att konsulten har rätt profil och kompetens, du bör även ge konsulten utrymme att säkerställa att det från eget perspektiv är rätt uppdrag och företag. Ni är två som ska vilja och välja.

De mest eftertraktade konsulterna har vanligtvis ett stort nätverk och flera prospekt igång samtidigt. Så var snabb i din återkoppling till konsultbolaget!

HÖR AV DIG!

Tveka inte att kontakta oss om du är i behov av en interimslösning. Vi har ett stort nätverk av kvalificerade ekonomer och har dagligen kontakt med flertalet ekonomikonsulter. Det gör att vi efter en gemensam behovsanalys snabbt kan presentera tillgängliga konsulter med efterfrågad profil.