Hoppa till innehåll

5 tips till dig som blir galet nervös inför arbetsintervjun

jeanette-wahrenberg

Att bli nervös inför arbetsintervjun är mänskligt och känslan infinner sig hos många av oss. Sedan är graden av nervositet lika långt som ett snöre. Den mildare känslan bidrar oftast till mer fokus och bättre prestation.

Här kommer några tips från mig som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen.

Men först, det viktigaste av allt, är att jag och mina kollegor på Invici vill träffa dig i syfte att veta mer om dig. Det gör vi för att söka svar på hur du passar i den eventuella process du har sökt. Men också för att få en bra bild inför andra processer och framtida uppdrag. Vårt mål är att hitta det bästa för dig i kombination med vad våra uppdragsgivare behöver.

FÖRBEREDELSE

Lägg tid på att förbereda dig ordentligt. Gå tillbaka och läs din ansökan och CV. Fundera igenom vad det var i annonsen som lockade dig att skicka in din ansökan. Läs på om företaget du söker till och fundera på vad det är som gör att du tilltalas av tjänsten och arbetsplatsen. Och vad skulle du kunna tillföra? Kanske har du någon erfarenhet eller utbildning som du tänker är en fördel. Eller är det så att detta är ett naturligt nästa steg för dig? Det är alltid en kombination av vad du har med dig i bagaget och vad du drivs och motiveras av för att komma till din bästa rätt.

Och fråga gärna! Undrar du över något eller finns det något vi kan göra för att underlätta för dig så låt oss veta. ett väl använt talesätt kommer till sin rätt här – ”det finns inga dumma frågor”. Vi vet att det exempelvis kan vara svårt att utläsa allt i en annons och att det finns saker som vi kan ta för givet som inte alls är självklara.

TRÄNING

Ännu ett talesätt – ”träning ger färdighet”, det är möjligen lite slitet uttryck men väldigt sant. Kanske kan du be någon i bekantskapskretsen agera rekryterare och ställa frågor som är relaterade till dina drivkrafter, erfarenheter och kompetenser. Agera som om det vore på riktigt.

PLANERING

Planera hur du ska ta dig till mötet och var ute i god tid så att du slipper onödig tidspress. Ibland tar det längre tid än man tänkt sig på vägen och kanske var det svårare än man tänkt att hitta adressen. Detta kan lätt leda till en onödig stressfaktor. Och blir du försenad så hör av dig och berätta, då kan vi tillsammans bestämma om det är bäst att vi ses lite senare eller vid annat tillfälle. Allting går att lösa.

MÖTET

På vägen hit kan det hjälpa att lyssna på musik du tycker om, din favoritlåt kanske både peppar, ger dig självförtroende och lyfter humöret. Eller passar det dig bättre att kika på några roliga och knasiga klipp på skuttande katter eller annat så gör det, så länge du inte sitter vid ratten vill säga. Ett gott skratt är fantastiskt vapen mot nervositeten.

När du kommer till oss så börjar vi alltid med att berätta kring upplägget av mötet och intervjun. Vanligt är att den du träffar berättar lite om oss och vår roll. Efter det kommer vi prata om dig som kandidat, där du får berätta om din bakgrund och erfarenhet men framför allt vad du vill framöver. Har du innan intervjun gjort några av våra tester så går vi tillsammans igenom dem.

Och i slutet berättar vi mer om tjänsten och hur processen framåt ser ut. Är vi tydliga med förutsättningarna så kan det kännas bättre för dig.

Du får gärna berätta om du är nervös, det tycker vi bara är bra att känna till. Och det är vi båda som tillsammans ska skapa ett bra klimat i rummet. I slutet av intervjun ger vi gärna feedback på så väl CV och intervju.

EFTER INTERVJUN

Efter mötet med oss är det många som direkt hastar iväg till jobb och möten. Vi rekommenderar att du planerar din dag så att du har tid att landa. Det kan vara härligt med en promenad eller ett träningspass. Eller kanske bara en kaffe med dig själv på ett lugnt café. Ge dig själv en klapp på axeln för att du trots din nervositet genomförde intervjun.

Reflektionen efteråt huruvida det gick bra eller dåligt kan bli subjektiv. Fundera istället konkret på vad du ska tänka på till nästa tillfälle. För nästa tillfälle kommer att komma, antingen i den aktuella processen eller i en annan. Vår erfarenhet är att de som inte gick vidare i den första processen raskt blir aktuell i nästa.

Tveka aldrig att kontakta mig eller någon av mina kollegor på Invici om det är något du undrar över eller om du identifierat något vi kan göra för att mildra din nervositet eller stress.

Och vi tar gärna emot feedback på hur du du upplevde intervjun. Utöver feedbacken i intervjun så kan du anonymt och digitalt ge oss feedback skriftligen i det kvalitetsuppföljningsverktyg vi använder till samtliga kandidater och processer.

Lycka till!