Hoppa till innehåll

Hur är det att jobba som ekonomikonsult?

claudia-500x500-1 (1)Det finns många fördelar med att jobba som ekonomikonsult. Du får bland annat möjlighet att utvecklas och inspireras av utmaningar i nya miljöer. Claudia Ullreich Engmér, senior konsultchef på Invici svarar på frågor om ekonomikonsultrollen.

Kan du förklara skillnaden mellan att vara underkonsult och anställd konsult?
– Om trygghet är viktigt för dig ska du välja att vara anställd konsult. Då får du alla förmåner som ingår som anställd, som exempelvis pensionsavsättning, semester, försäkringar, friskvårdsbidrag och anslutning till vårt kollektivavtal.

– Som underkonsult har du större möjlighet att välja de uppdrag du vill ha. Du kan själv styra över din tid. Underkonsulten sköter sin egna administration och ansvarar själv för försäkringar, pensionsavsättning, fakturering etc.

Vad är den vanligaste formen av anställning som konsult hos Invici?
– De flesta av våra konsulter är underkonsulter, det vill säga de har valt att ha eget företag och fakturerar för den tiden som de arbetar.

Hur är det att jobba som ekonomikonsult på just Invici?
– Hos Invici har du valfrihet att välja anställningsform. Du väljer helt enkelt den typ av anställning som passar dig bäst. Antingen om du vill ha anställning via Invici eller om du hellre vill fakturera via eget företag och arbetar då som ekonomikonsult. Oavsett så erbjuder Invici alltid sina konsulter en marknadsmässig lön.

– När du jobbar som ekonomikonsult hos oss får du också tillgång till Invicis nätverk av kompetenta ekonomer. Du har en egen kontaktperson hos oss som du alltid kan vända dig till. Du bjuds in till Invicis seminarier och aktiviteter som exempelvis konsultträffar.

Varför ska jag välja att ta uppdrag från er?
– Om du som konsult letar efter en samarbetspartner som erbjuder roliga, intressanta, utmanande och stimulerande uppdrag ska du välja att jobba med oss.

-På Invici bryr vi oss också om våra konsulter och är mycket måna om att alla ska trivas hos sina uppdragsgivare. Det är först då du som konsult kan göra ett riktigt bra jobb. Därför håller vi tät kontakt med våra konsulter som är ute på uppdrag. Du ska alltid kunna vända dig till Invici och din konsultchef om du stöter på något problem, vill ha svar på en fråga eller bara vill bolla något med oss.

– För oss är det väldigt viktigt att våra konsulter trivs och känner sig sedda. Och precis som vi ställer höga krav på dig som konsult och din leverans, förväntar vi oss att du ställer höga krav på oss som arbetsgivare.

Vad händer om jag inte är nöjd med mitt uppdrag?
– Precis som jag nämnde tidigare är det viktigt att du som jobbar som konsult är nöjd med uppdraget och trivs. Självklart är det också mycket viktigt att kunden är tillfreds med din insats. Om du inte är nöjd är det därför viktigt flagga för det tidigt. Det gör du till din konsultchef på Invici. På så sätt har vi chans att hjälpa dig och ge stöd. Vi bokar direkt in ett möte med dig, men även med uppdragsgivaren för att reda ut vad problemet är. Kanske är det så att uppdraget har tagit en annan väg än den som var tänkt från början.

Varför ska någon välja att bli konsult?
– Det kan finnas många olika anledningar till att prova rollen som konsult. Kanske vill du bredda din kompetens eller ofta är rastlös och inte vill hamna i en förvaltande roll. Du tycker det är roligt att komma in i nya verksamheter och göra skillnad. Du har också en ökad valfrihet att vara konsult och får möjlighet att gå in i olika utmanade roller och uppdrag.

Vad är ditt främsta råd till någon som vill bli konsult?
– Om du är nyfiken att jobba som konsult – så tveka inte att prova konsultrollen. Passar den inte dig, kan du alltid gå tillbaka till en roll som anställd igen.

Ta ett första steg mot ditt nästa uppdrag genom att registrera din konsultprofil!