Hoppa till innehåll

Hur förbereder du dig inför intervjun?

forbered-dig-infor-intervjun

Intervjun är ett bra tillfälle för både dig och oss på Invici att presentera oss för varandra. Ibland ses vi förutsättningslöst för en inledande dialog och ibland sker intervjun i samband med ett specifikt uppdrag eller rekrytering.

Faktum är att det inte hör till vanligheterna att vi använder ordet intervju, i ordet finns så många onödiga laddningar och förväntningar inbakat. Istället benämner vi det för vad det är – ett möte.

Här är några tips som kan hjälpa dig inför, under och efter att vi ses.

INNAN MÖTET (INTERVJUN)

Om du möter oss i samband med ett uppdrag eller en rekrytering så är det bra om du funderar igenom vad det var som fick dig att söka rollen och vad du har för egenskaper och kunskaper som du tänker passar bra. Om du möter oss förutsättningslöst så kommer vi istället undra kring dina kompetenser och person så att vi får en tydlig bild av var du kan passa bäst.

Galet nervös? Klicka här för att läsa fem tips som kan lugna nerverna.

Det finns inga magiska formler för att lyckas i mötet men en bra grundregel är att vara påläst. Både kring företaget som söker resurser samt den eventuella jobbannonsen. Och det viktigaste – hur du tänker att du passar bra i företaget och rollen. Förbered gärna stödpunkter samt relevanta frågeställningar.

UNDER MÖTET (INTERVJUN)

Det är kanske här skillnaden är på intervju och möte. Vi tänker inte att det bara är vi som vill ha svar på undringar utan även du, vi ska alltså mötas. Undrar du över du över något kring företaget eller rollen så fråga. Är den du träffar på Invici otydlig i sin formulering eller frågeställning så be om ett förtydligande.

Ärlighet varar längst. Låt oss veta om du är nervös eller om det är något annat som kanske för tillfället tar din uppmärksamhet.

Klurig fråga som i stunden känns svår att besvara? Be att få fundera en stund, antingen att du får utrymme att klura under tystnad eller att ni parkerar frågan och tar upp den senare under mötet.

Innan du lämnar mötet ska du veta hur rekryteringsprocessen ser ut framåt och vad nästa steg är. Även en preliminär tidsaxel bör du ha fått presenterad för dig. En del rekryterare ger dig feedback på ditt CV och intervjun, det kan tyckas jobbigt vid första anblicken men uppskattas vanligen enormt mycket. Och detta gäller även omvänt, att vi ber dig om feedback på intervjun. Vi vill alla bli bättre och när vi hjälps åt blir det bäst!

 EFTER INTERVJUN

Efter mötet med oss är det många som direkt hastar iväg till jobb och möten. Vi rekommenderar att du planerar din dag så att du har tid att landa. Det kan vara härligt med en promenad eller ett träningspass. Eller kanske bara en kaffe med dig själv på ett lugnt café. Ge dig själv en klapp på axeln för att du trots din nervositet genomförde intervjun.

Reflektionen efteråt huruvida det gick bra eller dåligt kan bli subjektiv. Fundera istället konkret på vad du ska tänka på till nästa tillfälle. För nästa tillfälle kommer att komma, antingen i den aktuella processen eller i en annan.

Fick du inte jobbet? Tänk på att det kommer fler spännande uppdrag framöver och nu när vi har börjat lära känna varandra och du är i vårt nätverk så söker vi upp dig när vi ser att det finns en match. Vår erfarenhet är att de som inte gick vidare i den första processen raskt blir aktuell i nästa. Dessutom är vårt tips att du själv håller utkik efter lediga tjänster, antigen genom att med regelbundenhet kika på vår sajt eller genom att följa Invici på Linkedin.

FÖRSÖK ATT SLAPPNA AV OCH HA KUL!

Vi gör vårt bästa för att det ska bli ett avslappnat och naturligt möte och får ofta positiv feedback kring just detta. Så försök slappna av, ha kul och se det som ett trevligt möte med Invici! Tveka aldrig att kontakta oss om det är något du undrar över eller om du identifierat något vi kan göra för att det ska bli bäst för dig.

Ser fram emot att mötas!