Meny

TIPS TILL DIG SOM SKA BÖRJA SOM INTERIMSKONSULT

| Kategori: Konsult, Karriär, interim | Taggar:

Konsult, giggare, vikarie, interimare – kärt barn har verkligen många namn. Oavsett vad så är detta en marknad som vuxit de senaste åren och förväntas fortsätta i samma riktning. Här kommer några tips till dig som går i tankar eller ska börja som interimskonsult!

Tidningen Chef listade nyligen sex trender om de kommande årens arbetsliv och där en av trenderna handlade om att ta in personal vid behov:

Fler arbetsgivare kommer att hyra in personal som har den kompetens de efterfrågar.

De senaste åren har det skett en ökning med 33 procent av antalet kompetenser som arbetsgivare efterfrågar i jobbannonser. En del företag kommer istället för att anställa hyra in personal med rätt kompetenser under de aktuella tidsperioderna eller samarbeta med andra arbetsplatser och under kortare perioder hyra in personal som har de kunskaper som krävs.”

ATT GÅ FRÅN ANSTÄLLD TILL EGEN

Patrik Lilja - Invici Syd - interim och rekrytering

Är du intresserad av att börja jobba som interimskonsult inom ekonomiområdet och funderar på hur du ska gå vidare? Patrik Lilja, senior rekryteringskonsult och konsultchef på Invici Syd, tipsar om vad du ska tänka på när du tagit beslutet att bli egenföretagare, samt hur du förbereder dig inför din nya karriär på bästa sätt.

Att vara egen konsult skiljer sig en hel del från att vara anställd. Har du tidigare haft en anställning med allt som det innebär, så finns det en del du bör tänka på.

Här kommer först några praktiska tips kring uppstarten av ditt nya företag.

BOLAGSFORM, REGISTRERING AV FÖRETAGET OCH F-SKATT

Undersök och besluta dig för vilken bolagsform du vill driva. Registrera ditt företag och ansök om ett godkännande för F-skatt. Du behöver även registrera dig för moms.

PENSION OCH FÖRSÄKRING

För att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller ha ett överskott samt betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension från staten. Du behöver även planera och spara för att kompensera den tjänstepension som de flesta anställda har via sin arbetsgivare.

Som konsult är du själv ansvarig för att teckna dina egna försäkringar såsom exempelvis sjuk- och ansvarsförsäkring.

TIPS! Många bra tips och checklistor finns hos verksamt.se, ett samarbete mellan Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen.

ATT JOBBA SOM INTERIMSKONSULT

Generellt ställs det högre krav på en konsult än på en anställd. Det gäller både det grundläggande som att komma i tid, vara förberedd, ligga steget före men också att vara bäst på själva leveransen.

Det finns en sliten klyscha i konsultvärden som är ”du är aldrig bättre än ditt senaste uppdrag”. Det gäller att hela tiden tänka och agera långsiktigt. Ditt resultat i det ena uppdraget kan bidra till att du får nästa. Kunder pratar med varandra och både vi och kunder tar referenser.

Vi har tidigare skrivit en artikel om hur man som konsult kan tänka kring sitt eget varumärke och vad som är viktigt att tänka på i konsultrollen. Och vad man kan göra när det inte blir som tänkt.

Klicka här för att läsa artikeln ”Ekonomikonsultens personliga varumärke är viktigt”.

ÄR DU OSÄKER VILKEN VÄG DU SKA GÅ?

Att gå från anställd till interimskonsult kan vara ett stort steg och ett stort beslut. Ibland vet man inte i vilken riktning man vill ta sig karriär och då är ett karriärutvecklingsprogram till stor nytta.

Vi på Invici fokuserar på individen och individens utveckling och behov, klicka här för att läsa mer om karriärutveckling.

Och undra gärna!

DITT NÄSTA STEG

Vill du veta mer om konsultrollen, uppdrag eller karriärutveckling?

Tveka inte att höra av dig till oss på Invici. Vi är gärna med dig på resan och svarar på dina frågor.

Klicka här för att läsa mer om interimsprocessen och hur vi jobbar med interima konsulter inom ekonomi.

Kontakt

Meny