Meny

Rekryteringskonsult eller konsultchef till Invici i Stockholm

EN KONSULTS ERFARENHET AV DIGITAL ONBOARDING

| Kategori: Nyheter, Ledarskap | Taggar:

Med hjälp av vår konsult Peter Sjöberg tar vi oss vidare i området digital onboarding. Peter påbörjade sitt uppdrag på Oatly i höstas, när restriktionerna i region Skåne var som allra skarpast. Här delar Peter generöst med sig av sin upplevelse.

Mitt ansvarsområde är Production Controlling för vår havrebas-fabrik i Nederländerna som just nu dubblar sin kapacitet. Förutom detta är jag extra resurs gällande vår fabrik i Landskrona. Jag ingår därför i Oatlys Production Controlling EMEA team på fyra personer, samtidigt som jag är en medlem i den holländska ledningsgruppen för havrebas-fabriken.

Tidigt stod det klart att det inte blir något besök varken på Oatlys huvudkontor i Malmö eller fabriken i Nederländerna för den delen heller. Allt arbete måste under omständigheterna ske digitalt hemifrån. Nu har det gått 3 månader sedan starten, och min chef Sofia är den enda av mina kollegor som jag träffat i verkligheten vid något tillfälle.

Även om jag jobbat med processindustri tidigare och dessutom mat-tillverkning så såg jag ändå den begränsade möjligheten att besöka kontor och fabrik samt mina kollegor som en stor utmaning vid uppdragets början. Detta är helt enkelt inte något jag varit med om tidigare. Men jag är väldigt positiv överraskad över hur bra detta fungerat. Idag känner jag att jag är väl insatt i mitt ansvarsområde, vi har kommit en bit på vägen i en del frågor och det känns ändå som jag har väldigt bra kollegor och befinner mig i ett väldigt roligt bolag!

Nedan ett par reflektioner kring det som spelat positivt in så att det blev så här:

ÖVERLÄMNING OCH LEDARSKAP

Jag har haft en bra överlämning från min kollega Liselott. No nonsense – bara raka puckar. Liselott har nog haft en tanke kring hur hon lämnat över till mig, och tagit hänsyn till situationen. Empowerment kallas det på engelska när man får möjlighet att ta ansvar, men att möjligheterna ändå förberetts väl. Hon har sett till både mitt och företagets bästa.

MÖTEN OCH AVSTÄMNINGAR

Vi har morgonmöte 3 gånger per vecka för att hålla ihop teamet. 30 min per gång. Bra sätt för vår chef att ge info, att hålla ihop gruppen och dela erfarenheter. Handlar inte om att kontrollera oss, utan jag tycker det har varit väldigt välbalanserat och givande.

Min chef och jag har dessutom haft en ”walk-and-talk” där vi var ute och gick tillsammans i 1 timme. Bra och trevligt! Resten av våra ”1-2-1”-möten, som var har ca var 14:e dag, har varit digitala.

RAPP KULTUR

På Oatly får jag svar av mina kollegor samma dag jag frågar något. Min chef finns alltid där när jag behöver henne, och samma med mina kollegor. Detta blir då en kultur, att vara rapp i svarandet istället för att låta folk vänta.

TEAMS

Underbart verktyg. Bara fungerar och skapar effektivitet. All teknik på Oatly har egentligen fungerat smärtfritt nästan hela tiden. Känns ändå som jag känner mina kollegor väl, både i Sverige och Nederländerna.

FÖRSTA INTRODUKTIONEN

Två introduktionsdagar med digital onboarding. Oatly gjorde det så bra! På två dagar fick vi genomgång av så mycket kring allt – vi blev helt entusiasmerade och Oatly-fierade.

De hade dessutom skickat hem en goodie-bag i förväg, kändes väldigt väl förberett och det var faktiskt riktigt kul! Man var en i gänget direkt och den goda känslan kom direkt.

KULTUR OCH INSTÄLLNING

Inställningen hos folk på Oatly fantastisk. Oatly är inget vanligt företag ändå! Mycket omskrivet just nu av goda skäl. Så mycket energi och positiv inställning som smittar. De bjuder på riktigt ”bjussig” kommunikation också kring vad som händer i företaget.

Det finns digital mindfulness, yoga, townhalls (företagsuppdateringar med frågestund), mini-Oat-shows mm. De anstränger sig så mycket, och det känns som det är så hjärtligt. Jag har svårt att se att det går att göra mycket mer faktiskt.

DET GRUNDLÄGGANDE KRAVET

Ett måste på vägen. Dator måste finnas på plats direkt vid starten och den måste fungera med alla verktyg. Utan detta riskeras den goda starten.

Peter på Oatly - digital onboarding - invici
Peter Sjöberg är interimskonsult med bakgrund som CFO, Finance Director och Controller. Nu är Peter på uppdrag via Invici hos Oatly i rollen som Production Controller.
Meny