Meny

Anders Fritz, vd för Invici om att gasa eller bromsa

SEB NORDIC OUTLOOK OCH ATT FÅ BESTÄMMA SJÄLV IGEN

| Kategori: Nyheter | Taggar:

För mig var det superintressant att lyssna på Daniel Bergvall från SEB när han gästade Invicis digitala morgonföreläsning.

Det är spännande att höra de makroekonomiska och perspektiven och hur de påverkar oss. Han började med att säga att de unikt stora stödpaket som lanserats i alla delar av världen sedan förra våren skymmer sikten för hur lågkonjunkturen påverkat jobb, skuldbörda och inflation.

Positivt är att den recession som vi har sett som ett resultat av pandemin inte bygger på en obalans av någon form, tex en bubbla. Det gör att det kommer att vända upp snabbare. Det finns redan tydliga tecken på att det är uppåt och att arbetsmarknaden kommer att kunna återhämta sig tillsammans med BNP. Och det är inte helt oväntat att se att ju hårdare åtstramningar desto hårdare har den inhemska ekonomin lidit.

ATT FÅ BESTÄMMA SJÄLV IGEN

Enligt den analys som Daniel visade så är prognosen att USA växer något 2020+2021, att Storbritannien tappar 6%, övriga Europa tappar 2% och Sverige landar på ca 0%. Och framförallt så pratade han om längtan efter normalitet så att vi själva kan bestämma om vi ska äta ute, vart vi ska resa, när vi ska resa, vem vi ska träffa och hur vi kan röra oss ute i samhället. Det har märkts ett stort behov varje gång restriktioner har lättat och vi kan nog alla hålla med om att det blir skönt att få bestämma helt själv igen.

NU GÅR VI MOT LJUSARE TIDER

Jag tycker att det var roligt att Daniel tryckte på att det går mot ljusare tider, att omstart och uppgång redan har börjat och att man inte ska bli orolig om det kommer dåliga siffror ibland. Dels så kommer statistiken med viss eftersläpning och dels så är inte allt räta linjer. Det går åt rätt håll!

För mig som jobbar på ett företag som är helt beroende av att människor byter jobb så är alla positiva signaler bra och vi har också märkt en stor skillnad bara de här första veckorna 2021. Stora steg har redan tagits men jag spår att mycket kommer att booma i höst när vaccineringen nått en bra nivå. Resebranschen kommer att se en väldigt positiv effekt, besöksnäringen kommer tillbaka och många andra branscher också.

Det positiva trycket kommer att ytterligare öka människor sug efter att testa något nytt, till exempel att byta jobb.

Det är spännande månader vi har framför oss.

ANDERS FRITZ

VD FÖR INVICI

📧 anders.fritz@invici.se
📞 0768-72 10 24

 

Meny