Meny

Magnus Nilsson på Invici gör intervju via video

TIPS TILL DIG SOM SKA PÅ REKRYTERINGSINTERVJU VIA VIDEO

| Kategori: Rekryteringstips, Nyheter | Taggar:

Vi vet alla att viss nervositet kan infinna sig när det är dags för intervju. Alldeles oavsett om det gäller ditt drömjobb eller ett jobb du bara är nyfiken på att höra mer kring.

Klicka här för att läsa mer om tips kring nervositet i intervjusammanhang.

Vi på Invici föredrar att mötas fysiskt då det upplevs mer personligt och att det då är lättare för oss båda att känna in och hantera nyanser och kroppsspråk. Ibland går det inte att genomföra det fysiska mötet och då är det digitala i form av videomöte ett utmärkt alternativ.

En viss nervositet för intervjun finns redan där och sedan lägger vi på momentet som kan vara utanför din komfortzon – att mötas via en skärm där man ska prata inför en kamera och dessutom ha fokus på att tekniken fungerar som tänkt.  Utifrån detta har vi satt samman några enkla tips som vi hoppas kan komma till nytta för dig.

Tveka aldrig på att vara ärlig kring om du är nervös eller stressad över något. Det blir då mycket bättre om vi tillsammans kan se till att det blir bästa möjliga förutsättningar utifrån situationen.

INNAN INTERVJUN

  • Välj en plats där du kan vara i fred, där höga ljud eller andra personer inte stör dig.
  • Hur ser bakgrunden ut, det vill säga det som man ser i kameravinkeln utöver dig själv? Undvik att ha ett fönster bakom dig, du tenderar då att inte synas bra. Undvik också ett fönster framför dig där en sol kan börja skina med full styrka. Vissa applikationer har en funktion där du kan göra bakgrunden oskarp. Om detta inte fungerar så är det alltid bra att inte ha saker i bakgrunden som tar fokus från dig.
  • Testa tekniken så att du har laddat ned det eventuella program som krävs. Kontrollera att ljudet och kameran fungerar som tänkt. Genomför gärna ett testmöte med någon innan din intervju så att du ser hur det går till och att allt fungerar.

NÄR DET ÄR DAGS FÖR INTERVJU

  • Koppla in dig i tid så att du inte behöver stressa när tekniken ska fungera.
  • Stäng ned allt annat som kan pocka på din uppmärksamhet, som exempelvis din mejl eller telefonen.
  • Klä dig såsom du hade gjort till en fysisk intervju.
  • Ta fram det som du vanligtvis hade tagit med dig till intervjurummet, kanske anteckningsblock, penna och vatten eller kaffe.
  • Var ska man fästa blicken? Kameran sitter på toppen av din skärm och den du pratar med ser du en bit längre ned så frågan är var du ska titta. Har du en laptop så är avståndet kort och då brukar det sällan märkas att du inte tittar in i kameran utan på den du möter. Undvik att titta på bilden på dig själv som vanligtvis finns i hörnet på skärmen, då blir det lätt fokus på fel sak.

OBS!

Det viktigaste. Säg till om något känns obekvämt, stressande eller om du upplever teknikproblem. Det ska inte vara detta som avgör om du går vidare i en process eller inte.

Ser fram emot att ses!

MAGNUS NILSSON

E-post: magnus.nilsson@invici.se
Tel: 0733-84 20 22

Jag är civilekonom och har tidigare jobbat som ekonomi- och redovisningschef inom telekom- och läkemedelsindustrin i mer är 15 år fram till att jag 2007 växlade över och har sedan dess jobbat som rekryteringskonsult och konsultchef med tillsättning av kvalificerade ekonomitjänster. Min egna erfarenheten som ekonom i olika roller och bland annat som ekonomichef hjälper mig mycket i det här jobbet, att jag förstår  och även kritiskt kan ifrågasätta både kunder och kandidater. 

Meny